tatlı aşkına’ÇAKAL HELVASI’

0
871

Haşhaş ÜretimiTATLI AŞKINA  ‘’ ÇAKAL HELVASI’’

Sevinçlerin ,mutlu anların,ilk müjdelerin  ve en güzel paylaşımların vazgeçilmezidir tatlılarımız,yöresel tatlarımız.Ziyaretlerde,nişan ve düğün törenlerinde,doğumlarda bayramlarda ,kendimizi neşeli hissettiğimiz ve afiyetle yenilen menülerin finalidir tatlılar.

Yemeklerin assolisti olmasının yanında ,güzel yurdumun güzel insanlarının değişmez saz arkadaşıdır her akşam saatinde.Farklı isim ve şekillerde asırlardır eşlik eder akıp giden zamana.

Kutlamanın adıdır Gaziantep’in fıstıklı baklavası. Yeni alınan otomobilin,taşınılan dairenin,bayramların ve hayata merhaba diyen yavrularımızın nazar boncuğu gibidir ikram edilen her bir dilim…

Güzel ülkemin dört bir köşesinde nakış nakış işlenir pekmez,ceviz,un,irmik ve şeker.Güller ve gönüller diyarı Isparta’mızın meşhur ‘Çakal Helvası’nın tadını bilmiyorsanız hayatınızda eksik giden bir şeyler  olduğunu söylemeden geçemeyeceğiz.

Majör city life dergisi olarak bu meşhur tatlımızın tarifini sizlerle tekrar paylaşmak istiyoruz.

‘’2 Litre Pekmez
1 kg Ezilmemiş Tane Haşhaş
Yarım kg Un (Aldığı Kadar)

Büyük bir tencere içerisine pekmez konulur. Kaynamaya başladığında haşhaş ilave edilir. Ağır ağır karıştırılarak koyulaşıncaya kadar kaynatılır. Kıvamını anlamak için bakır bir tabağa birkaç damla bu karışımdan damlatılarak serin bir yerde 5 dakika bekletilir. Bir çekişte bulaşmadan kalkıyorsa kıvamı olmuş demektir, un azar azar dökülüp karıştırılır. Ocağın altı kapatılır. Geniş bir tepsiye iki parmak kalınlığında un dökülür. Dökülen unun üzerine pekmezli haşhaş karışımı ağır ağır ilave edilir. Kış mevsimi ise dışarıda açık havada donması beklenir. Yaz günü ise derin dondurucuda yaklaşık bir iki saat donması beklenir. Haşhaş taşının üzerine bir parça helva alınıp, çekiç una batırılarak dövülmeye başlanır. Haşhaş taneleri ezilerek helvayı yenecek kıvama getirir. Küçük parçalardan parmak şeklinde rulolar yapılarak un serpilmiş tabağa sıralanır. ‘’

Haşhaşın ,cevizin ve pekmezin aşkını izlersiniz kapalı gişeden farksız lezzet sinemasının, mutfak balkonunda an ve an hazırlanırken.Yemeye başladığınızda salonun ışıkları gibi şimşekler çakar midenizde lezzet sarhoşluğunu yaşarken…

Sonbahar ve kış aylarının vazgeçilmezidir çakal helvası.Hele birde kar yağmışsa helvanın tadı daha da tatlı gelir insana.Yağan karın üstüne tepsinin koyulup dondurulması ömre bedel tat verir eksi dereceye inat….

Senirkent yöresinde direşgeş, eğirdir(ilama) yöresinde ise  çiğindirik ismiyle de bilinen çakal helvasına neden bu ismin verildiği tam bir muammadır.İsimle ilgili değişik benzetmeler olsa da dergi formatında paylaşamayacağımız komik ve enterasan isimleri kulaktan duyduğumuzu belirtmeden geçemeyeceğiz.İsim konusunda detaylı bilgi isteyenleri aile bireyleriyle baş başa bırakarak sizlere veda etmek istiyoruz.Bir sonraki sayıda Isparta’mız ile ilgili farklı bir konuda görüşmek dileğiyle.Hayatınız çakal helvası tadında geçsin ,tadınız bozulmasın dileklerimizle.

Osman ÇETİR

Spoon full of poppy seeds and heads
Spoon full of poppy seeds and heads

CEVAP VER